Barion Pixel

Tudja valaki, hogy mi lett a 2022-es év gyógynövénye? Nem? Sebaj, nem kell kutakodni, eláruljuk! 🌿🥰

A cickafark!

A népi nyelvjárásban ezerlevelűfű néven emlegetett növényt választotta a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) gyógynövény szakosztálya, amely rendkívül sokoldalú.

Gyógyhatásai között a legismertebb tény, hogy a nehezen gyógyuló sebek gyógyulását gyorsítja fel, illetve könnyíti meg (már a rómaiak és görögök is sebforrasztófűként tartották számon).

Három fajtáját különböztetjük meg – a mezei (Achillea collina), a közönséges (Achillea millefolium) és a réti (Achillea pratensis) cickafarkat.

A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járó emésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák.

Az első említés az egészségügyi előnyeiről a trójai háborút ismertető írásokból származnak, körülbelül az időszámításunk előtti 1200-as évekből. A középkorban más összetevőkkel együtt a sör ízesítésére használták. A növény mindig is népszerű volt az emberek körében, mivel mindenki kertjében fellelhető volt és hasznos növénynek számított és számít a mai napig is. A Földünk egész mérsékelt éghajlati övezetében fellelhető.

Cickafark tea – Gyógynövényes Rákóczi Udvar (rakocziudvar.hu)

Korábbi évek gyógynövényei:

2013. Máriatövis

Májvédő, segíti a májfunkciók helyreállítását, mérgezés, túlzott alkoholfogyasztás, sárgaság esetén. Hatóanyagi szabadgyök-megkötő tulajdonsággal rendelkeznek. Fokozzák a májsejtekben az RNS- és a fehérjeszintézist. A gyógyászat a termés fő hatóanyagát a szilimarint alkalmazza. Elősegítheti a tejtermelést szoptatás során.

2014. Citromfű

Lebontja a nem kívánt koleszterinszintet. Segít légzési és gyomor problémák esetén. Jótékony hatása van a nyirokrendszerre és az idegenrendszerre. Felgyorsítja a sebgyógyulást. Nyugtató hatású, álmatlanság űző. Az íze, mint a citromnak, külseje hasonlít az újhagymára és bódító illatú. Az ajurvédikus orvoslás imádja, hanem az egész világ.

2015. Galagonya

Szívelégtelenség, koronária és a szívizom elégtelen működésének enyhébb formáiban, időskori szívgyengeség, organikus ok nélküli szívritmuszavar megszüntetésére használják. A népi gyógyászatban szívfájásra, gyors szívverésre, magas vérnyomásra.

Teáját készíthetjük a terméséből vagy leveleiből és virágzó hajtásaiból. Javítja a szívizom munkabírását, a szívkoszorúerek átjárhatóságát, mérsékelten csökkenti a vérnyomást, enyhe szívnyugtató hatással rendelkezik. Számos gyári fitogyógyszer alapanyaga.

2016. Kamilla

Teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő és emésztést serkentő hatású. Jó eredménnyel használják a gyomor és bélnyálkahártyák gyulladása és fekélye esetén. Közismert gyulladáscsökkentő hatása. Légúti megbetegedéseknél inhalációra alkalmazzák. Akne kezelése.

2017. Mák

A pihentető alvás és a könnyű ébredéshez remek társ a mák tea. Elűzi a rossz álmokat és elősegíti a folyamatos alvást. Stresszoldó hatású, mivel csökkenti a kortizol (stresszhormon) kialakulását.

2018. Levendula

Görcsoldó, emésztést javító, nyugtató hatású, külsőleg pedig reuma, ideggyulladás kezelésére használható. A virág forrázatát, mint nyugtatószert alkalmazzuk idegesség, feszült állapotok, túlterheltség esetén. Kiváló hatású álmatlanság, valamint ideges gyomor- és bélpanaszok megszüntetésére. Fokozza az epeműködést.

2019. Orbáncfű

Klinikai tesztekben bizonyították az orbáncfű hatékonyságát depresszió ellen, ami felhasználásnak jelentős bővülését idézte elő a 90-es években. A flavonoidoknak igazoltan nagy szerepe van a gyomorfekélyt megelőző, antibiotikus, gyulladáscsökkentő és májvédő hatás kialakításában.

A hipericinszármazékok gátolják egyes influenzát, herpeszt, illetve leukémiát kiváltó vírusok szaporodását is. Nehezen gyógyuló sebek, külső, belső(gyomor- és nyombél-) fekély kezelésére már régóta alkalmazzák. Védi a nyálkahártyát, elősegíti a sejtek regenerálódását, máj és epebántalmak gyógyítására használják. Leszokásban segíthet az elvonási tünetek tompításával.

2020. Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág tea fogyasztása csökkenti a gyomorhurutot. Gyomorrontás, ételmérgezés esetén különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. A túlzott epetermelést enyhíti, nyugtatja a májat és csökkenti annak elzsírosodását. Erősíti a fehérvérsejtek védekező folyamatait. Kúraszerű fogyasztása antibiotikus hatású, csökkenti a vér fertőzöttségét.

Tinktúrája segítségével tisztítható a nyirokrendszer, csökkenthető az allergia megjelenése. Erősíti az immunrendszert, kiváló gyógymód influenzajárvány időszakában és meghűlés esetén. A tüdő hurutos betegségei kezelhetők általa.

2021. Fekete nadálytő

A Gyógyfű Fekete nadálytő gyökér teában található alapanyag borogatásként zúzódások, nehezen gyógyuló, fekélyes sebek kezelésére ajánlott, fogyasztása nem kifejezetten javallott, inkább csak külsőleg alkalmazzuk.

#gyógynövény#gyógynövénytea#tea#biotea#valodierteketkepvisel#gyogynovenyesrakocziudvar

Gyógynövényes Rákóczi udvar | Facebook

0
Kosaram
  • No products in the cart.